Szakácskönyv

Gerbeud kocka (Zserbó)

Hozzávalók (dupla adag)

  • 250g vaj
  • 760g liszt
  • 30g porcukor
  • 2 tojás sárgája
  • 20g friss élesztő (3g szárított)
  • 2dl tej
  • 240g darált dió
  • 240g porcukor
  • 20-30g kakaó
  • baracklekvár (nagy üveg)

Elkészítés

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk

A lisztet a hideg, felkockázott vajjal gyorsan, alaposan elmorzsoljuk
Hozzáadjuk a többi összetevőt és üsszegyúrjuk a tésztát
Folpackba csavarjuk és fél órára hűtőbe tesszük.

A diót a porcukorral összekeverjük

A tésztát hűtőből kivéve osszuk 5 egyenlő darabra.
Egeynként kilisztezett deszkán nyújtsuk a tepsi méretének megfelelő téglalap alakra

Tegyünk egy tésztát a tepsi aljára. Erre a következő sorrendben jönnek a rétegek:

  • lekvár (nem érdemes spórolni vele)
  • dió
  • tészta
  • lekvár
  • dió
  • kakaó
  • tészta
  • lekvár
  • dió
  • tészta

180°C-on aranybarnára sütjük

Amikor kihült a tetejét csokoládéval bevonjuk