Szakácskönyv

Diós, mákos kalács (beigli)

Hozzávalók (5 rúdhoz)

tészta

  • 350g vaj
  • 1kg liszt
  • 65g porcukor
  • 20g friss élesztő (3g szárított)
  • 1dl tej
  • 2 tojás sárgája
  • 2dl tejföl

diós töltelék

  • 700g darált dió
  • cukor
  • 1dl tej
  • mazsola
  • reszelt citromhéj

mákos töltelék

  • 350g darál mák
  • cukor
  • mazsola

Elkészítés

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk

A lisztet a hideg, felkockázott vajjal gyorsan, alaposan elmorzsoljuk
Hozzáadjuk a többi összetevőt és üsszegyúrjuk a tésztát
Folpackba csavarjuk és fél órára hűtőbe tesszük.

A darált diót tejjel leforrázzuk. Ízlés szerint cukrozzuk. A mazsolával és a reszelt citromhéjjal összekeverjük
Ne legyen túl lágy és meleg amikor kenjük.

A mákot vízzel főzzük. Szintén ízlés szerint cukorozzuk (elég sokat elbír), és a mazsolával összekeverjük

A tésztát hűtőből kivéve osszuk 5 egyenlő darabra.
Egeynként kilisztezett deszkán nyújtsuk a rúd hosszának megfelelő téglalap alakra
Kenjük meg a töltelékkel. Vigyázzunk, hogy a két szélére és a végére 2cm szélesen ne kerüljön töltelék
Hajtsuk fel a széleit és tekerjük fel. A tetejét megkenjük tojássárgájával és villával megszurkodjuk

180°C-on sütjük (kb. 35-40 perc)